Geschiedenis

Op 5 oktober 1992, zaten drie personen samen bij elkaar en hadden het over een op te richten shantykoor. Roelf te Bos had zijn sporen al verdiend in het maken van muziek, hij speelde vroeger in d’ Oale Garde. Hilda van Wattum wist als muzieklerares precies hoe men een lied moest spelen en zingen en werd de eerste dirigente van het koor. Willem Fennema was een goede organisator, die wist hoe hij mensen enthousiast moest maken voor het fenomeen SHANTY.

Wat vroeger aan boord van de windjammers onmogelijk was, gebeurde bij "De Roergangers" wel, er kwam al snel nog een tweede dame de bemanning versterken: Albertje Koetje, accordeoniste, die samen met Roelf te Bos het muzikale gedeelte voor hun rekening namen.

Het koor bestaat momenteel 15 ledeninclusief de muzikant Linda Engels.

Iedere maandagavond worden trouw de repetities bezocht in het Buurthuis

van Gasselternijveenschemond van 19.30 uur-21.30 uur.De muzikale leiding is in handen van Linda Engels.

Chris Zwiers is de man van het geluid.

 

Het Shantykoor "De Roergangers" zingt voornamelijk zeemansliederen in het Nederlands. Maar er wordt ook in het Gronings, Engels en Duits gezongen. Er wordt opgetreden bij shantyfestivals, braderieën, dorpsfeesten, et cetera. Het koor wordt ook veel gevraagd in verzorgings- en bejaardenhuizen. Ook zijn er ieder jaar weer enkele optredens in Duitsland.

Het koor kan een avondvullend programma brengen.